HRVATSKO DRUŠTVO ZA SPORTSKU MEDICINU

HRVATSKI LIJEČNIČKI ZBOR
Kako postati član?

Postanite član Hrvatskog društva za sportsku medicinu te iskoristite mogućnosti koje Vam otvara članstvo u vidu stalne teorijske i praktične edukacije iz sportske medicine.

saznajte više
Trajna edukacija

Raspored aktivnosti Hrvatskog društva za sportsku medicinu provjerite u našem kalendaru kojeg redovito osvježavamo novim i zanimljivim predavanjima.

saznajte više
Pronađite liječnika
Please specify image url

Ukoliko trebate liječnika sportske medicine u Vašoj županiji, ovdje možete pregledati dostupne profile te saznati kontakt informacije.

saznajte više

Poštovane kolegice, kolege i svi Vi dragi ljudi kojima medicina i sport čine neizostavan dio svakodnevnice!

Hrvatsko društvo za sportsku medicinu je nastalo iz potrebe organiziranog djelovanja u području medicine sporta. Tijekom svih ovih godina djelovanja kroz Društvo se nastojalo zastupati interese sportske medicine kako prema natjecateljskom sportu, tako i prema rekreacijskoj i zdravstveno orijentiranoj sportskoj aktivnosti.

Novo vrijeme nosi nove zahtjeve, tako da se kao današnje područje interesa Društva, uz sva dosadašnja, nameće i postavljanje zakonskih okvira djelovanja. Ulaskom u Europsku uniju, Republika Hrvatska je trebala zakonski urediti i područje unutar sporta kroz Zakon o športu, gdje je člancima 71. i 72. predviđena i djelatnost sportske medicine i zdravstvene skrbi o sportašima. Drugi bitan dio našeg djelovanja je rad i razvijanje područja rekreacijske i zdravstveno orijentirane tjelesne aktivnosti koja je, nedvojbeno, neizostavan i važan dio modernog i civiliziranog društva kakvim Hrvatska danas, a i u budućnosti želi biti. Nadalje, u tijeku je prihvaćanje hrvatske specijalizacije medicine rada i sporta pri UEMS-u (European Union of Medical Specialists) čime bi se svrstali u red članica Unije s aktivnom medicinskom specijalizacijom iz područja sportske medicine.

Hrvatsko društvo za sportsku medicinu danas je zamišljeno na multidisciplinarnim osnovama. Specijalisti medicine rada i sporta jesu njegova osnova jer na njima počiva primarna zdravstvena skrb o sportašima, no sportska medicina u svojoj biti jeste multidisciplinarna, što je vidljivo u programu specijalizacije medicine rada i sporta. Time je Hrvatsko društvo za sportsku medicinu otvoreno svim drugim medicinskim specijalnostima koje sebe vide u sportu i stručnom radu sa sportašima. Namjera Društva je kroz naredni period objediniti djelatnosti iz područja medicinskih specijalnosti i drugih srodnih struka u vidu osnivanja i rada u sekcijama. Tako bi se osnovale sekcije za sportsko-rekreacijsku medicinu, sportsku prehranu i dijetoterapiju i druge za koje se pokaže interes i potreba. Na ovaj način bi se u rad Društva aktivno uključili i stručnjaci iz drugih područja prirodnih i društvenih znanosti usmjerenih izravno prema medicini sporta i sportu uopće.

Neizostavan i važan dio rada Društva bit će, kao i do sada, održavanje stalne, sustavne edukacije iz širokog područja sportske medicine kroz stručne sastanke, skupove, seminare i kongrese te znanstveno-istraživačka i izdavačka djelatnost.

Svi Vi koji želite aktivno sudjelovati, doprinijeti radu Društva i unaprjeđenju sportske medicine i zdravstvene skrbi u sportu ste dobrodošli. Članovi Hrvatskog društva za sportsku medicinu će Vam u svakom trenutku biti podrška i pomoć u svakodnevnom stručnom djelovanju.

potpis

Novosti

Suradnici

Hrvatski liječnički zbor
Hrvatska liječnička komora
Hrvatski olimpijski odbor
Ministarstvo zdravlja
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta
Kineziološki fakultet u Zagrebu
Kineziološki fakultet u Splitu
Medicinski fakultet Osijek
Medicinski fakultet Split
Medicinski fakultet Rijeka
Medicinski fakultet Zagreb
Skola narodnoga zdravlja
Stada